15. 2. 2014

Lyžování v Dolomitech 2014 4/4: Plose

Polojasno později skoro zataženo, -5° - +3°C, stále skvělý sníh.
Menší středisko nad Brixenem: 9 lanovek a 43 km sjezdovek (se slevou pro CK 28 Euro, bez slevy 41), jehož pýchou je 9 kilometrová sjezdovka Trametsch s výškovým rozdílem 1400 m. 

Balíme, odjíždíme, během cesty četba článku o ideálním iontovém nápoji – o pivu. Zajímavě znějící argumenty v mých očích degraduje závěr, který kvůli škodlivosti alkoholu vyzdvihuje přednosti nealkoholického piva :-P

Dokud nenastane čas na doplnění tekutin, jezdíme Trametsch - horní část dlouhou 2.5 km, podél které vede “čtyřsedačková bublina”.
V Trametschhütte vyzkoušíme doporučení odborného textu a dáme si oba (!) pivo. A projevilo se to – začala nám být zima, kterou jsme zahnali až po hodné době lyžování!
Navíc jsem přehlédl, že tu vaří Minestrone a tak s trochou závisti poslouchám Janino spokojené vrnění. Taková školácká chyba se nesmí příště opakovat!
Snažíme se zahřát na horní pláni - postupně projíždíme sjezdovky tak, abychom se svezli všemi lanovkami … ono jich zase tolik není.
Ale stejně máme Plose rádi!
Objevem dne jsou toalety u dolní stanice vleku F (sjezdovka 12, nejvzdálenější část areálu) – dolů po schodech podle stěny hotelu (vpravo od turniketů), na první podestě do neoznačených dveří … dál už je to jasné.
Před “boudou” Plosehütte (u vrcholu lanovky C) stojí sněžný skútr Carabinieri - jako obvykle;
jeho osádka ‘balí’ servírku/y jako obvykle.
Ze zádi vyčnívají dvoje lyže exkluzivní značky, po které stůňu … ‘CARABINIERI 112’  :-D
Černá 6 je zvláštně houpavá, ale protože nepříjemně fouká a z nízkého mraku proletuje sníh, dáme ji jen jednou.
Příjemná sjezdovka 4 přidává parádní sníh k přednostem známým už z dřívějška: členitost, pěkné okolí, krytí před větrem. Vydržíme tu víc než hodinu.
15:00 Tradiční doplnění tekutin v baru s výhledem na kostelík za ‘bublinou’; ještě jednou nahoru a pak už jen Trametsch na rozloučenou.
16:00 Autobus se otevírá až za půl hodiny, tak jdeme do naší  oblíbené pizzerie.
Po půlhodině zjistím, že v spodní části kalhot mám stále aspoň kilo nerozpuštěného sněhu – a přitom mnou vytvořená louže dosahuje až k sousednímu stolu.
Dobré ‘veneziano’, ale ‘pastricciola se žampiony namísto oliv :-P
17:30 Startujeme na cestu domů.
2 zastávky, po 2. hodině vystupujeme v Praze, auto v pořádku, v půl páté jsme doma.

Denní skóre podle registrací skipasu v turniketech (‘Performance check’): 21x jízda lanovkou (8 různými), výškový rozdíl: 9212 m, odhad vzdálenosti na sjezdovkách: 36.7 km.

Žádné komentáře: