29. 9. 2012

Svatováclavský víkend 2012 - II.

Trasa 88 km, doba 9:00. 

Nad ránem sprchlo, je zataženo.

9:30 Po “greenway” směr Mikulov;
před odbočkou vlevo zahlédnu informační tabuli a brzdím, abych se ni podíval.
Jana vzápětí narazí do mého zadního kola a při pádu si narazí koleno.
Pokračujeme podél trati na jihovýchod, míjíme Sedlec, zadýcháme se v “houpačce” do Úval a pak ve stoupání ke kolonádě Rajstna.
Mezi vinicemi sjíždíme do Valtic, zastavujeme hned na kraji na ochutnávku ve firmě Vinné sklepy Valtice, a.s.
2 deci Frankovky, kterou prodávají, sotva dopijeme (dost drsné pohrdání zákazníky), “veltlín” je lepší, kupujeme si petku na cestu. Ve firemní prodejně je fronta, takže nic.
Ve Valticích jsou totiž vinařské slavnosti, spousta lidí, prcháme směr Lednice.

Nenajdu turistickou cestu, jedeme po silnici (nepříjemná jízda, příště po červené od nádraží na východ).
Za Lednicí, za mostem přes Dyji odbočíme vlevo na prašnou cestu. Po chvíli ale velím k otočení s tím, že tahle cesta asi do Rakvic nevede … což byla chyba, protože tam vedla. Takže jedeme do Rakvic po silnici přes Podivín.
13:00 Zastavujeme v restauraci naší oblíbené vinařské firmy Réva Rakvice, ale jen kvůli nákupu vzorků vín. Máme sice hlad a 40 km v nohách, ale chceme si zopakovat loňský příjemný oběd ve vinařství U kapličky, takže nacpeme 5 lahví do brašen a jedeme dál.

Přes Přítluky po silnici, pak stoupání mezi vinicemi do Vinařství U Kapličky, s.r.o. 
Venkovní uspořádání se od loňska změnilo – výrazně k horšímu (mnohem víc stolů, výhled ne na vinice, ale na parkoviště). Žádný stůl není volný, spousta aut …. holt, je sobota, loni bylo pondělí.
Máme hlad, Jany je mi líto, ale stát a čekat, až se uvolní místo, je nad moje síly.
Sjíždíme k dolní Novomlýnské nádrži, předjíždíme velkou cyklistickou partu a spěcháme do Šakvic. V jedné restauraci mají svatbu, další je putyka, kde se nevaří.
Pokračujeme na sever směr nádraží, ale před začátkem rovného sjezdu odbočíme vlevo, a po polní cestě se dohrkáme do Strachotína, po včerejší dobré zkušenosti zase do restaurace Isis (14:30, 63 km).
Opět výborné jídlo za dobrou cenu, příjemná obsluha; navíc u stolu pod slunečníkem zajímavá dáma s dcerou. Přisedli jsme k nim my, teprve po jídle se dáváme společně do řeči; dáma má “styl a úroveň”, odhadujeme ji na “celebritu”, jméno netušíme, ale shodujeme se s Janou, že byla sympatická. Doporučila nám navštívit restauraci Café Fara v Klentnici, ale s upozorněním, že je potřebné se objednat, protože tam je nával.

Přes hráz k Dolním Věstonicím, po pravém břehu prostřední nádrže i větší části horní nádrže na hřebínek nad Brodem nad Dyjí.
Doleva mezi vinicemi přes Kraví horu dojedeme na silnici. Nemám ji v mapě, ale předpokládám, že doprava po ní dojedeme do Dobrého Pole. Zahnu doprava a dojedeme …. do Brodu nad Dyjí :-P

Po silnici do Novosedel a dál včerejších stopách: Nový Přerov, “greenway”, Březí.
Večeři doplní burčák, “portugal” z Rakvic a zbytky včerejška, praskání špalku v kamnech kytara, ale nevydržíme ani půlku "písniček zpaměti".

Žádné komentáře: